Omgaan met verlies

Scheiding, verlies en rouwverwerking

 

Van dichtbij heb ik meerdere malen kinderen ondersteund bij het verwerken van een scheiding of bij het overlijden van een dierbaar familielid.

Voor kinderen is eerlijkheid essentieel. Bij Alba kindercoaching volgde ik een workshop 'kinderen en verlies'. Kinderen begrijpen verlies of de dood vaak nog niet helemaal maar zien wel het verdriet bij de mensen om zich heen en dat kan grote indruk maken.

Het is belangrijk rekening te houden met hoe het begrip verlies of de dood door kinderen wordt beleefd. 

Praten en meeleven op hun niveau is belangrijk. Wanneer kinderen hier niet goed in worden begeleid, kunnen ze daar langer dan nodig, last van houden. Ze verdienen het gerespecteerd te worden in hun gevoelens.

Wat vragen kinderen zich bijvoorbeeld af?:

Is het mijn schuld? is het besmettelijk? Wie gaat er nu voor mij zorgen? Gaat mijn andere broer/zus of ouder nu ook dood? Het is belangrijk dat kinderen een luisterend oor en positieve aandacht krijgen. Dat kan heel erg helpen. Kinderen voelen zich dan veilig en gehoord. Het is belangrijk dat zij steun zoeken bij leeftijdsgenootjes. Ook hulp van de omgeving is belangrijk. Bij te weinig hulp kunnen kinderen zorgtaken gaan overnemen. Rouwen komt dan pas als de ouder(s) weer op de been zijn of de situatie weer stabiel/in balans is.

Wanneer u in dit proces  ondersteuning wilt, kunnen we in een oriënterend gesprek samen kijken wat en hoe ik iets voor u en uw kind(eren) kan betekenen.